Sociaal Verband

In een poging de verspreiding van het corona virus in te perken worden we op vele vlakken uitgedaagd. Ik neem je mee:

Voor velen van ons is het een beproeving om deze periode door te komen, om zich te vermaken in het isolement. Het normale praatje pot met de collega’s wordt erg gemist. Natuurlijk, we werken vanuit huis stug door en we hebben overleg via digitale systemen. Even kletsen over bijvoorbeeld de resultaten van je favoriete voetbalclub, de eerste stapje van je kleinkind, de pijn in je rug door de klus in de tuin is er niet bij. Het zijn de zaken die nu in het gedrang komen tijdens de opgelegde maatregel van social distancing.
Doordat de kinderen in deze situatie niet naar school mogen, is er thuis een hele andere omgeving ontstaan. Naast ouder ben je nu ook opeens onderwijzer, medewerker van de naschoolse opvang, hulp in de huishouding en kok. Alles wat we zo graag aan anderen uitbesteden, moet nu naast de taken van de fulltime baan worden uitgevoerd. Nu ook de schoolexamens niet door gaan, zitten vanaf volgende week ook alle pubers duimend draaiend thuis. Ons geduld wordt aardig op de proef gesteld tijdens de opgelegde maatregel van social distancing.

It’s not about what you look at, it’s about what you see.

Ondertussen tellen we onze zegeningen. We prijzen ons gelukkig met alle online diensten. Binnen no-time bieden ondernemers hun workshops en seminars aan via live-streams, zetten diverse musea de collectie op internet en gaan de diensten van video-on-demand bedrijven als zoete broodjes over de toonbank. Allemaal bedrijvigheid waardoor niet de gehele economie plotsklaps tot stil stand komt. Op LinkedIn benoemen de veranderdeskundigen de punten die we opsteken tijdens deze opgelegde maatregel van social distancing.
Doordat we gedwongen zijn ons terug te trekken in onze huizen is het stil op straat. De sportclubs zijn gesloten, de competities inmiddels gestaakt. Grote evenementen worden uitgesteld. De achterliggende boodschap bij deze maatregelen begint nu bij iedereen binnen te komen: Dit is geen griepje, dit is serieus. Berichten uit de ziekenhuizen stemmen hoopvol, nu extra IC bedden in gereedheid worden gebracht. Met elkaar kunnen we dit aan. Wij helpen de medici door goed op onze hygiƫne te letten en 1,5 m afstand te bewaren volgens de opgelegde maatregel van social distancing.

Het blijft opletten bij het maken van vergelijkingen met de corona situatie in andere landen. Gegevens over aantallen besmettingen en sterfgevallen ten gevolge van het corona virus worden te pas en te onpas met elkaar vergeleken. Uit grafiekjes die op elkaar lijken, worden conclusies getrokken. Dat de basis waarop de grafiekjes zijn gebaseerd enorm van elkaar verschillen, wordt niet verteld. Voor nepnieuws geldt: Het maakt niet uit wat je bekijkt, het gaat om wat je ziet. Ook feiten controleren is onderdeel van de opgelegde maatregel van social distancing.
En dan zijn er presidenten die er andere belangen op na lijken te houden. De plotselinge afwijkende mening van mannen als Bolsonaro en Trump over de ernst van de corona situatie is opmerkelijk. De wens van Trump om de USA op korte termijn weer uit de lockdown te hebben, zal eerder met de komende verkiezingen te maken hebben dan met Pasen, zoals hij graag doet geloven. Het sociale apparaat van de machtige USA staat een zware beproeving te wachten. Trumps glazen zouden zo maar eens kunnen sneuvelen door de opgelegde maatregel van social distancing…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.