De bal is rond

Het streven naar een hogere financiële beloning voor het politiewerk mag wat kosten. De onderhandelingen voor de politie cao zitten kennelijk zo vast dat er naar zwaardere maatregelen gegrepen moet worden om de minister overstag te laten gaan. Waar er in eerste instantie ludieke acties waren die de sympathie van de burger oproepen, gooit de Nederlandse Politievakbond het nu over een andere boeg. En die nieuwe koers kan rekenen op heel wat maatschappelijk verzet.

De acties, ook de eerdere publieksvriendelijke, bestaan er vooral uit dat de politie – tijdelijk – minder in actie zal komen. Nadat het reactieniveau op kleine overtredingen al was terug geschaald van bekeuren naar waarschuwen, kondigde de woordvoerder van de Nederlandse Politiebond in diverse nieuwsuitzendingen aan dat er ook geen ondersteuning wordt gegeven bij ongelukken met alleen ‘blikschade’, er bij gebrek aan een verdachte geen opvolging wordt gegeven aan vernieling of diefstal en, als klapper op de vuurpijl, er bij de wedstrijden van het betaalde voetbal geen politiebegeleiding zal zijn.

jouw cultuur, afspraak zonder woorden, zo gewoon, je weet niet beter
jouw cultuur, afspraak zonder woorden, zo gewoon, je weet niet beter

“Tja”, dacht ik toen, “wat verschilt dat nu met de normale dagelijkse praktijk?”. Toegegeven, het weigeren van ondersteuning bij voetbalwedstrijden is echt een forse maatregel, want als voetbalminnend land komt de hele maatschappij hier tijdelijk door tot stilstand. Wel opmerkelijk, vind ik, is dat er wel een uitzondering wordt gemaakt voor de wedstrijden in Rotterdam. Dit precedent maakt dat ik nog nieuwsgieriger wordt naar de afloop van deze kwestie.

De reacties konden natuurlijk niet lang uitblijven en dat deden ze dan ook niet. Diverse supportersverenigingen kondigde aan deze houding niet te tolereren. “Wij geen wedstrijd, zij geen staking!” is het motto van aangekondigde pleinfeesten in de 7 getroffen speelsteden. Ik verwacht dat het een feestelijke boel wordt met een gezellig biertje en een lekkere bitterbal. Of gewoon een normale pot voetbal in die steden waarvan de burgemeester heeft besloten geen verbod op te leggen.

Chapeau voor de burgemeesters die een dergelijk besluit, gebaseerd op vertrouwen in het goede en niet uit angst voor het foute, willen nemen. Ik bedoel, als je als fanclub in staat bent om het gedrag van oom agent te corrigeren door zelf je gedrag aan te passen, dan kan je die houding ook richting de leden van de fanclub aan nemen, of niet? En als daarbij ondersteuning van particuliere beveiligers, verkeersregelaars en vrijwilligers voor nodig is, waarvan uiteraard de kosten door de voetballiefhebber zelf worden gedragen, dan vind ik dat een geweldige ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.