USA – South-West

Rondreis door het zuidwesten van de USA

In 2008 maakten we een rondreis met de auto langs de hoogte punten van het zuid-westen van de Verenigde Staten. Volgens onze boekhouding hebben we destijds bijna 4000 mijl afgelegd. De routebeschrijving via Google met zo’n 3000 mijl is dus maar een benadering. Vanuit Los Angeles vertrokken we met een grotere auto dan we aanvankelijk geboekt hadden en zouden hier na 18 dagen en bijna 1000 foto’s weer terugkeren.
“For this trip you’ll need a big car!” was het advies aan de verhuurbalie. Hoewel we normaal niet zo gevoelig zijn voor dergelijke adviezen, hebben we ons nu wel laten overtuigen. Gelukkig maar! In dit immense land kan je wel wat vermogen gebruiken, zeker wanneer je door de zinderende woestijnen gaat trekken en de airco volop nodig hebt. Waar je ook even aan moet wennen is het volkomen op jezelf zijn: je kan uren rijden over een kaarsrechte weg zonder ook maar iemand tegen te komen. Je voelt je helemaal klein en nederig op het moment dat op alle zenders van de radio nog slechts ruis wordt ontvangen…
De route hadden we vooraf globaal bepaald, maar het tempo zouden we aanpassen aan de actuele situatie. Het zou iedere dag weer een gok zijn waar en hoe we zouden slapen.

Joshua Tree
Ocotillo

Onze eerste bestemming was het Joshua National Park en ligt iets voorbij Palm Springs. Na een overnachting in een eenvoudig motel in dit verder luxe oord dat omgeven is door palmbomen, zijn we via de zuidelijke ingang door het park gereden.
We hebben ons laten vertellen dat dit park door de meeste toeristen wordt overgeslagen. Het is desondanks de moeite waard geweest er een kijkje te nemen. Er is een interessante mix van vegetatie die naar mate je verder noordwaarts trekt naar het hoger gelegen gedeelte van het park verandert. De Ocotillo en Cholla cactus zijn de meest in het oogspringend. De laatste ziet er heel vriendelijk uit maar het dons waarmee de cactus bedekt is, bestaat uit hele fijne naalden voorzien van weerhaken.

USA_08_Opuntia_Cholla

De Joshua Trees groeien alleen op het hoger gelegen gedeelte van het park omdat het hier koeler en natter is. En ja, die Joshua Trees blijven aparte bomen. De combinatie van het stakige op cactussen gelijkende groen en de rondborstige granieten rotsenformaties geven het landschap een filmisch karakter. Het zou je niet verbazen als er ineens een oude goudzoeker opduikt.
Aan de noordkant van het park bevindt zich op de I62 ook de afslag richting de Marine Corps Air Ground Combat Center. Normaal niet de moeite van het noemen waard, maar juist die dag zouden er Marines terugkeren van een buitenlandse missie. Alle motels in de omgeving zaten vol met familie die de troepen kwamen verwelkomen. Ergo, wij moesten of terug naar Palm Springs of een nachtje een duur hotel nemen. Sliep best lekker!

USA_08_joshua_tree
USA_08_Joshua_rots
USA_08_Joshua_land

Red Rock & Colorado River Area
USA_08_sedona

De volgende bestemming is de Red Rock Crossing in Sedona in de buurt van Flagstaf. Bij zonsondergang moet dit een zeer mooie foto kunnen opleveren. De laatste zonnestralen laten de rode rotsen nog mooier op kleuren, is het verhaal. Waarschijnlijk zijn wij in de verkeerde tijd van het jaar, want eerlijk gezegd is het effect met mijn blote oog niet zo heel goed waarneembaar. Voor de verandering sta ik nu dus maar eens op de foto!
Vanaf Sedona is het vervolgens een “klein” stukje naar het Grand Canyon NP. Het is heel imposant wanneer je zo van boven op het plateau naar de diepte kijkt. We hebben nog geprobeerd om in de Canyon af te dalen, hoewel we er niet voldoende op waren voorbereid. Dat werd dan ook geen succes! Na een moeizame afdaling over een zeer onregelmatige pad moesten we in de oplopende temperatuur weer omhoog. Puf..

USA_08_grand_canyon
USA_08_grand_canyon_linda
USA_08_grand_canyon_tree

Na op diverse uitkijkpunten van dit imponerende natuurverschijnsel te hebben genoten, moesten we weer opzoek naar een volgende slaapplaats. In een van de designbladen die we wel eens kopen hadden we voorafgaande aan de reis een mooie foto gezien van de Antelope Canyon. Wanneer je een idee wil krijgen hoe het landschap in deze regio is ontstaan, dan moet je naar deze bezienswaardigheid. In de buurt van Page -onze slaapplaats- zijn twee kloven ontdekt die als gevolg van de overstromingen die regelmatig plaatshebben in de rotsen zijn uitgesleten. Het fotograferen in de kloof vereist een vaste hand: er komt weinig licht binnen en met de flitser gaat de subtiele structuur die in de rots is uitgesleten verloren.

USA_08_antelope_entrance
USA_08_antelope_canyon
USA_08_antelope_detail

USA_08_Hgw89

Vanuit Page gaat onze route verder in de richting van Moab. De route blijkt onverwachts via een zeer adembenemend gebied te lopen. De foto’s in de reisgids tonen niet de indrukwekkende omvang van het landschap. Wat is dit groots!
De afstand naar Moab is betrekkelijk groot en omdat we hebben gehoord dat Moab relatief druk bezocht wordt kunnen we het er niet op wagen laat aan te komen. Het blijkt niet mogelijk om in de accommodatie in Monument Valley te overnachten. Wat te doen?
Terugrijden vanuit Moab om eerst een kamer te boeken is geen optie. We besluiten een paar uur rond te kijken en dan ergens onderweg dan maar wat te zoeken. Dat blijkt een goede keuze: bij het binnenrijden van Bluff is er net een kamer vrij gekomen in een klein motel. Wat een geluk.

USA_08_Monument_way
USA_08_monument_valley
USA_08_Monument_cow
National Arches – Moab
Natural Bridges, Utah, 2008
Witte rots in Natural Bridges NP
Natural Bridges  Utah, 2008

Onderweg naar Moab ligt ook nog een klein National Park met de naam Natural Bridges. De erosie in dit park is voornamelijk het gevolg van water dat in het witte(!) gesteente in de loop van de jaren zijn weg heeft gezocht. Het park is niet erg groot en is vrij rustig. De aanblik van de witte rotsen is na een paar dagen ‘red rock’ een aangename afwisseling.

Het park bij Moab wordt gekenmerkt door andere vormen van erosie. Hier spelen de wisselwerking van vocht en zout in samenhang met de temperatuur de belangrijkste kracht achter het verval van het gesteente. Naast de bogen zijn hier en daar ook wankele rotsen hoog in de lucht te vinden.
Wij kijken vanaf het Upper Delicate Arch Viewpoint naar de mensen die de wandeling in de brandende zon maken naar de Delicate Arch op 1474m. Vanaf het startpunt van de wandeling wordt een hoogteverschil van 150 m overbrugd gedurende de 5 km lange tocht. Er wordt aangeraden deze wandeling tegen zonsondergang te maken!

USA_08_national_arches
USA_08_national_arches_2
Arches National ParkUtah, 2008
Las Vegas

Wordt vervolgd!

USA_08_vegas_welkom
USA_08_vegas_stratosphere
USA_08_vegas_ny
Death Valley
Zoutkorst in Death Valley, 2008
Yosimeti
USA_08_yosimeti
San Francisco
USA_08_golden_gate
USA_08_sf_union_square
M1 – Cabrillo Highway
USA_08_light_house_m1
USA_08_peable_beach_m1
USA_08_carmel_m1

USA_08_surfing_m1
Hollywood – Los Angeles
USA_08_la_hollywood

1 reactie op “USA – South-West

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.