Uniek Voorkomen

In het eerste berichtje dat ik onder het format van WordPress publiceerde heb ik benoemd veel waarde te hechten aan een unieke uitstraling van mijn web-site. Die uniciteit zocht ik in het zelf creëren van functionaliteit met PHP-code en java-scripts. Daarbij liep ik echter tegen een belangrijk punt aan: gebrek aan tijd. Door veel moeite en energie te steken in het onderscheidend maken van de functionaliteit van menu’s en andere effecten, zoals het koppelen van muisbewegingen van de bezoeker aan reacties op het scherm, bleef het overbrengen van de boodschap achterwege.

Op basis van de techniek die ik mezelf door de jaren heen heb aangeleerd heb ik een fotodagboek bijgehouden tijdens de bouw van mijn nieuwe huis. Voor een bevriende ondernemer heb ik daarna op hetzelfde stramien een web-site voor een theaterprogramma in elkaar gezet. Door de betrekkelijk fundamentele opzet van het systeem verliep de samenwerking uiteindelijk niet optimaal. De klacht van de klant in deze was het gebrek aan gebruiksvriendelijkheid. Van mijn kant verweet ik mijn klant een gebrek aan interesse voor mijn technisch efficiënte aanpak.

Uiteindelijk zijn we afzonderlijk verder gegaan omdat ik geen tijd had om een User Interface te bouwen en hij niet in staat was om de structuur in de gegevens te zien. De mislukking van het project berustte dus geheel op niet met elkaar in overeenstemming zijnde verwachtingen en organisatorische illusies. Aan de ene kant de verwachting dat een gecompliceerde web-oplossing kosteloos kan zijn en aan de andere kant de verwachting dat de gebruiker zich zal verdiepen in de techniek onder de motorkap.

Voor de meeste web-sites geldt dat wanneer je de eenvoud van de structuur (door)ziet het managen van de inhoud helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Met een stukje goede PHP-code op de server dat de inhoud van een aantal eenvoudige tekstbestanden omzet naar HTML, hoeft alleen de inhoud van die tekstbestanden beheert te worden. Wel zal je enige kennis van HTML (HyperText Markup Language) en CSS (Cascading Style Sheets) moeten hebben om accenten aan te brengen en eventuele afwijkingen in de weergave te kunnen corrigeren. Maar misschien nog meer om je te realiseren wat er technisch realiseerbaar is met slechts een eenvoudige tekstverwerker als gereedschap.

Met de opkomst van de diverse CMS (Content Management System) programma’s voor web-sites is de diversiteit in de structuur waarin de informatie wordt weergegeven beperkter geworden. Uniek of niet?Uniek of niet? Wanneer je iets afwijkends wil, kan je zoeken naar een oplossing in de beschikbare Plug-ins en Widgets die voor elk systeem beschikbaar zijn. Wil je zelf een bijdrage leveren aan het systeem en dat ook delen met de rest van de community, dan ben je feitelijk verplicht om een User Interface aan te leveren die binnen het CMS past.

Uiteindelijk ben ik dus weer terug bij af, tenzij ik de community alleen gebruik voor mijn eigen gewin…

Dit laatste is in verschillende opzichten interessant. Eén er van is dat wanneer ik de kracht van de community ten volle wil benutten, ik daar ook iets voor terug zal moeten doen: De community investeert in mij, ik investeer in de community. Daarnaast zal ik moeten aanvaarden dat het lidmaatschap van de community beperkingen met zich meebrengt: De tijdwinst die ik realiseer door WordPress te gebruiken gaat gedeeltelijk ten koste van mijn uniciteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.